Σε συνέχεια των δράσεων για την προστασία της Διανοητικής Ιδιοκτησίας των ερευνητών του Ε.Κ.Π.Α., το Κέντρο Αρχιμήδης ανακοινώνει την κατάθεση μιας ακόμη αίτησης χορήγησης Ευρωπαϊκού διπλώματος ευρεσιτεχνίας στο Ευρωπαϊκό Γραφείο Πατεντών (EPO) σε συνεργασία με το Ghent University.

Η εφεύρεση αφορά στην ανάπτυξη καινοτόμων οργανικών ενώσεων (αζίνων που περιέχουν έναν πυρήνα γουανιδίνης) με αντικαρκινική δραστικότητα σε μοντέλα του καρκίνου των ωοθηκών, του παχέος εντέρου, του πνεύμονα, της ουροδόχου κύστης, και του τραχήλου της μήτρας. Η δραστικότητα των νέων ενώσεων υπερκεράζει την αποτελεσματικότητα των ενώσεων πλατίνας που χρησιμοποιούνται ευρέως στην ογκολογία.

Η εφεύρεση αναπτύχθηκε από τα μέλη του ΕΚΠΑ Γεώργιο Βουγιουκαλάκη, Αναπληρωτή Καθηγητή Οργανικής Χημείας, και τους συνεργάτες του Δρ Νικόλαο Τζούρα και Ευστάθιο Τώνη από το Τμήμα Χημείας, από τον Καθηγητή Αριστείδη Γ. Ηλιόπουλο, Διευθυντή του Εργαστηρίου Βιολογίας της Ιατρικής Σχολής και την συνεργάτιδά του Μαρία Μηναδάκη, καθώς και από τον Καθηγητή Steven P. Nolan του Τμήματος Χημείας του Ghent University.

Η αρχική ιδέα βασίστηκε στην διδακτορική εργασία του Δρ. Νίκου Τζούρα από το Τμήμα Χημείας του ΕΚΠΑ, που αποτέλεσε το πρώτο κοινό διδακτορικό μεταξύ ακαδημαϊκών ιδρυμάτων που απονεμήθηκε από το ΕΚΠΑ σε συνεργασία με το Ghent University.

Με στόχο την αξιοποίηση της τεχνολογίας, αναζητείται συνεργάτης για περαιτέρω ανάπτυξη.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εφεύρεση μπορείτε να δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο: https://tto.archimedes.uoa.gr/page11.php

Το Κέντρο Αρχιμήδης θα συνεχίσει να υποστηρίζει τους ερευνητές του Ε.Κ.Π.Α. στην προστασία της διανοητικής τους ιδιοκτησίας και στην αξιοποίησή της.

Μοιραστείτε το άρθρο