Με σημαντική επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 2ο Συνέδριο του Greek Fintech Hub με τίτλο «Fintech Athens 2.0: The Fintech landscape in SEE & MENA regions», την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου, που έλαβε χώρα στο Μέγαρο Καρατζά της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.
Μέσω του συνεδρίου, ήρθαν σε επαφή εκπρόσωποι από διεθνείς φορείς και πρωτοβουλίες στο χώρο του fintech, με έμφαση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, με σκοπό την αλληλεπίδραση και δικτύωση σε τομείς όπως το ESG, ο τουρισμός, η έρευνα και εκπαίδευση, οι τέχνες και η δημιουργική βιομηχανία, μέσα από το πρίσμα του fintech.
Η παρουσία του ΕΚΠΑ στο συνέδριο ήταν σημαντική. Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, στον εναρκτήριο χαιρετισμό τόνισε, ότι η ψηφιακή επανάσταση έχει αλλάξει τον τρόπο των συναλλαγών και γενικότερα την επιχειρηματικότητα, με τις fintech εταιρίες να διαδραματίζουν τον δικό τους ρόλο. Αναφέρθηκε στην ολιστική πρωτοβουλία στην οποία συμμετέχει και το ΕΚΠΑ για την ενδυνάμωση του οικοσυστήματος των fintech.


Ο καθηγητής Αριστείδης Σάμιτας, Αντιπρύτανης Οικονομικών του ΕΚΠΑ, συμμετείχε στο 1ο πάνελ για τις ευκαιρίες συνεργασίας μεταξύ ΕΕ, Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Μέσης Ανατολής, εκφράζοντας μια καινοτόμο, εξωστρεφή αντίληψη για την κοινότητα του Fintech, η οποία βασίζεται στις συνέργειες και την αλληλεπίδραση. Το συνέδριο διοργανώθηκε από το Τμήμα ΔΕΟ του ΕΚΠΑ και ο καθηγητής του Τμήματος και Αντιπρύτανης Οικονομικών του ΕΚΠΑ κ. Αριστείδης Σάμιτας, έφερε σε επαφή ευρωπαϊκούς φορείς από τον ευρύτερο χώρο του επιχειρείν και της εκπαίδευσης, με αντίστοιχους φορείς της Μέσης Ανατολής, δημιουργώντας τις κατάλληλες κοιτίδες για την αποτελεσματική αξιοποίηση και εφαρμογή της έρευνας και της καινοτομίας στο πεδίο του Fintech.
Το ΕΚΠΑ είχε την τιμητική του στο πάνελ για το ρόλο της εκπαίδευσης στο χώρο του fintech, στο οποίο συμμετείχαν ο καθηγητής Δημήτρης Καινούργιος, μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης, ο καθηγητής Δημήτρης Θωμάκος, Πρόεδρος του Τμήματος ΔΕΟ και το οποίο συντόνισε ο καθηγητής Αριστείδης Σάμιτας. Μέσω της παραγωγικής συζήτησης, αναδείχτηκε ο ρόλος της εκπαίδευσης στην ανάπτυξη του οικοσυστήματος του fintech και την ενσωμάτωση των νέων λύσεων και τεχνολογιών από τους χρήστες-πελάτες. Η κρισιμότητα της εκπαίδευσης στον τομέα θα τονιστεί περαιτέρω στο επόμενο συνέδριο για το fintech, το οποίο θα το συμπεριλάβει ως το κύριο θέμα του.


Τέλος, το Κέντρο Αρχιμήδης φιλοξένησε το ολοήμερο workshop με το οποίο ξεκίνησαν οι διεργασίες του συνεδρίου, την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου. Το workshop είχε ως στόχο την οικοδόμηση ενός ισχυρού δικτύου αντιπροσώπων από τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, στο οποίο οι νεοφυείς επιχειρήσεις έχουν κοινούς στόχους και προωθούνται συμπράξεις και συνέργειες. Παράλληλα, επιχειρήθηκε η κατανόηση της δυναμικής, των ιδιαιτεροτήτων και των αναγκών μεταξύ των κεντρικών θεσμικών οργάνων στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.


Το Greek Fintech Hub (https://www.fintechhub.gr/) είναι μια σημαντική πρωτοβουλία για το Fintech στην Ελλάδα και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Συμμετέχουν έξι μεγάλοι ελληνικοί φορείς: η Εθνική Τράπεζα, η Endeavor Greece, το Ίδρυμα Ωνάση, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών μέσω του Κέντρου Αρχιμήδης, και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μαζί με αυτούς τους θεσμούς, βρίσκεται και η πρωτοβουλία European Crowd Dialog. Επίκεντρο της πρωτοβουλίας του GFH, είναι μεταξύ άλλων, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας του Fintech, η χρηματοδότηση καινοτόμων επιχειρήσεων στον κλάδο, η σύνδεση του Fintech με την έρευνα που διεξάγεται σε πανεπιστήμια και άλλα ερευνητικά κέντρα, καθώς και η ενίσχυση της ευαισθητοποίησης και της δικτύωσης με βασικά δίκτυα και πρωτοβουλίες στο εξωτερικό.

Μοιραστείτε το άρθρο