Το Κέντρο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «Αρχιμήδης» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) συνδιοργάνωσαν με μεγάλη επιτυχία την Τρίτη 12 Ιουλίου 2022, την 1η διαδικτυακή συνάντηση δικτύωσης  (Networking Εvent) στο πλαίσιο του έργου SYMBIASIS. Σκοπός της συγκεκριμένης εκδήλωσης ήταν η γνωριμία και διασύνδεση των νοσοκομείων και πανεπιστημιακών κλινικών του ΕΚΠΑ που συμβάλλουν ως συνεργαζόμενοι φορείς στο πρόγραμμα με περισσότερες από 40 νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Υγείας και συμμετέχουν μετά από σχετική πρόσκληση.

SymbIASIS PromoCARD dp 24

 

Από τη μεριά του ΕΚΠΑ συμμετείχαν οι παρακάτω Πανεπιστημιακές Κλινικές: Π.Γ.Ν. Αττικόν: Γ’ Χειρουργική Κλινική (Διευθυντής Καθ. Ε. Πικουλής, Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας), Αγγειοχειρουργική Κλινική (Διευθυντής Καθ. Γ. Γερουλάκος) , B Καρδιολογική Κλινική (Διευθυντής Καθ. Γ. Φιλιππάτος), και Ογκολογική Μονάδα Β΄ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής (Καθ. Αμάντα Ψυρρή), Γ.Ν.Α. Ιπποκράτειο: Α΄ Ωτορινολαρυγγολογική Κλινική (Διευθυντής Καθ. Α. Μπίμπας). Παράλληλα, στην εκδήλωση συμμετείχαν και εκπρόσωποι των παρακάτω συνεργαζόμενων φορέων: Γ.Ν.Θ. Παπαγεωργίου, Όμιλος Υγεία, Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν οι στόχοι του SYMBIASIS και τα επόμενα βήματα εκπαίδευσης/δικτύωσης από τους συντονιστές του έργου Γιώργο Μέγα, Βαρβάρα Βασιλάκη (ΕΚΤ), και Δρ. Γιάννη Δημητρακόπουλο (Κέντρο Αρχιμήδης – ΕΚΠΑ). Ακολούθησαν οι παρουσιάσεις των συνεργαζόμενων νοσοκομείων και κλινικών σχετικά με τις τεχνολογικές και οργανωτικές ανάγκες και προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Από τις Πανεπιστημιακές Κλινικές του ΕΚΠΑ, αναδείχθηκε η ανάγκη υιοθέτησης υψηλών «έξυπνων» ψηφιακών λύσεων με έμφαση στις εφαρμογές AI και διαχείρισης δεδομένων που θα μπορούν να υποστηρίζουν αποτελεσματικά θέματα διάγνωσης και έγκαιρης παρέμβασης, εκπαίδευσης νέων εξειδικευμένων ιατρών και φοιτητών, και διαχείρισης δεδομένων ασθενών. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παρουσιάσεις προτεινόμενων λύσεων και υπηρεσιών από τις συμμετέχουσες νεοφυείς επιχειρήσεις.

Σημαντικές ευχαριστίες στους Ambassadors των Πανεπιστημιακών Κλινικών του ΕΚΠΑ για την υποστήριξή τους και τις τοποθετήσεις τους: Δρ Εβίκα Καραμαγγιώλη (Γ’ Χειρουργική Αττικόν), Δρ. Ευθύμιος Αυγερινός (Αγγειοχειρουργική Αττικόν, Βασιλική Μπιστόλα (Β΄ Καρδιολογική Αττικόν), και Δρ Ελευθερία Ηλιάδου (Α΄ ΩΡΛ Ιπποκράτειο).

Screenshot 2022 07 12 13.18.36

 

 Το Έργο SYMBIASIS  (=Συμβίωση + Ίασις)

Το πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του EIT Health και το συντονίζει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) σε συνεργασία με το Κέντρο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας Αρχιμήδης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), με σκοπό την ανάπτυξη ή βελτίωση καινοτόμων λύσεων στον τομέα της υγείας.

Το έργο έρχεται να καλύψει την ανάγκη διασύνδεσης των νοσοκομείων με τις startups του τομέα της υγείας, ώστε τα νοσοκομεία να εκσυγχρονιστούν, να μετασχηματιστούν ψηφιακά με μεθόδους ανοιχτής καινοτομίας ή/και Innovation procurement, ενώ παράλληλα και οι Startups να επικυρώσουν τις τεχνολογικές τους λύσεις σε πραγματικό περιβάλλον με πιλοτικές ή προ-πιλοτικές δοκιμές. Κατά τη διάρκεια του έργου θα γίνει χαρτογράφηση των αναγκών και της εξειδίκευσης των νοσοκομείων και των νεοφυών επιχειρήσεων, και αντιστοίχιση των αναγκών με σκοπό την ανάπτυξη συνεργασιών, τη διεξαγωγή εξειδικευμένων co-creation σχημάτων και εκπαιδευτικών εργαστηρίων. Η μεθοδολογία του SymbIASIS θα επιτρέψει τη βελτιστοποίηση των λύσεων με δεδομένα από πραγματικά περιβάλλοντα (νοσοκομεία/κλινικές), ώστε τελικά να προκύψουν οι πιο αποτελεσματικές λύσεις για τους ασθενείς και τον ευρύτερο τομέα της υγείας.

 
Μοιραστείτε το άρθρο