Αθήνα, 09/12/2021  

                                                          ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: Εκδήλωση ενημέρωσης στο ΕΚΠΑ για το νέο πλαίσιο δημιουργίας τεχνοβλαστών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, μετά την ψήφιση του Ν.4864/2021

Το Κέντρο Έρευνας, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «Αρχιμήδης» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με τη Δικηγορική Εταιρεία Σιούφας και Συνεργάτες, διοργάνωσε την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021, διαδικτυακή εκδήλωση ενημέρωσης της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας με τίτλο “Το νέο πλαίσιο δημιουργίας Τεχνοβλαστών Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων”. Η εκδήλωση επικεντρώθηκε στην παρουσίαση και επεξήγηση του πρόσφατα ψηφισθέντος Ν.4864/2021 ο οποίος ορίζει το πλαίσιο για τις εταιρείες-τεχνοβλαστούς» (spinoffs) των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και των Ερευνητικών Κέντρων και παράλληλα εστίασε και στις διαδικασίες ίδρυσης τεχνοβλαστών από μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας του ΕΚΠΑ, με την υποστήριξη του Κέντρου Αρχιμήδης.

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Καθηγητής κ. Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στη δυνατότητα που δίνει ο νέος νόμος για την ενίσχυση της εξωστρέφειας του Πανεπιστημίου, μέσω της σύνδεσης της ερευνητικής προσφοράς με την επιχειρηματική κοινότητα. Το πανεπιστήμιο διαθέτει σημαντικές δυνατότητες συμβολής στην επιχειρηματικότητα για την παραγωγή νέων προϊόντων, την εφαρμογή νέων διαδικασιών παραγωγής και την εισαγωγή καινοτομιών που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της απασχόλησης και την αύξηση του εθνικού προϊόντος.

Στη συνέχεια ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ, Καθηγητής κ. Νικόλαος Βούλγαρης παρουσίασε τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση, τονίζοντας παράλληλα τη σημασία τόσο του νέου νομοθετικού πλαισίου για την ίδρυση τεχνοβλαστών, όσο και της πρωτοβουλίας για την ενημέρωση της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την Έρευνα και την Καινοτομία, Δρ Χρίστος Δήμας, αναφερόμενος στην υφιστάμενη κατάσταση στους τομείς της Έρευνας και της Καινοτομίας για τα Ελληνικά ΑΕΙ και Ερευνητικά Κέντρα, στις προπαρασκευαστικές ενέργειες που απαιτήθηκαν για την συγκρότηση του νέου πλαισίου και στα εκτιμώμενα αποτελέσματα από την ανάπτυξη των τεχνοβλαστών των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.

Ο Ακαδημαϊκός Σύμβουλος του Κέντρου Αρχιμήδης, Ομότιμος Καθηγητής κ. Νικόλαος Μυλωνάς, αναφέρθηκε με τη σειρά του, στις προσδοκίες της ερευνητικής κοινότητας από το νέο νομοθετικό πλαίσιο, αλλά και στις ανάγκες χρηματοδότησης των Γραφείων Μεταφοράς Τεχνολογίας που υποστηρίζουν τη μετάβαση των αποτελεσμάτων της έρευνας από το εργαστήριο στην κοινωνία και την αγορά, μέχρι αυτά να μπορέσουν να καταστούν βιώσιμα με ίδιους πόρους σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Το κύριο μέρος της εκδήλωσης αφιερώθηκε στην παρουσίαση του νέου νόμου «Ρυθμίσεις για τις Εταιρείες Τεχνοβλαστούς», από τον κ. Μιχάλη Δρίτσα, Διευθυντή του Γραφείου του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων και στο νομικό σχολιασμό του από τον κ. Μάριο Σιούφα, Δικηγόρο και Αναπληρωτή Διευθύνοντα Εταίρο της Δικηγορικής Εταιρείας Σιούφας και Συνεργάτες, οι οποίοι κλήθηκαν να απαντήσουν και σε σειρά ερωτημάτων που έθεσαν οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση ερευνητές.

Η εκδήλωση έκλεισε με την πληροφόρηση των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας του ΕΚΠΑ από τον Δρ Γιάννη Δημητρακόπουλο, Υπεύθυνο του Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας του Κέντρου Αρχιμήδης σχετικά με τις διαδικασίες ίδρυσης τεχνοβλαστών στο ΕΚΠΑ και την υποστήριξη που προσφέρει το Κέντρο Αρχιμήδης.

Σημειώνεται ότι, το Κέντρο Αρχιμήδης έχει ως στόχο να συνδέσει την ερευνητική κοινότητα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με την οικονομία, τόσο για τη μετάβαση τεχνολογιών και καινοτομιών που παράγονται στα εργαστήρια του ΕΚΠΑ προς την αγορά, όσο και για τη συνανάπτυξη λύσεων και εφευρέσεων που μπορούν να γίνουν καινοτόμα προϊόντα. Παράλληλα, επιδιώκει να εκκολάψει τις καλύτερες επιχειρηματικές ιδέες από τις οποίες εν δυνάμει θα δημιουργηθούν βιώσιμες νεοφυείς επιχειρήσεις, στοχεύοντας στην ενίσχυση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης στο οικοσύστημα καινοτομίας. Για να επιτύχει τους ανωτέρω στόχους, το Κέντρο Αρχιμήδης είναι οργανωμένο σε δύο γραφεία: Το Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας και τον Επιχειρηματικό Επιταχυντή. Το Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας αποτελεί τον κόμβο διασύνδεσης των ερευνητών του ΕΚΠΑ με τη βιομηχανία και τις επιχειρήσεις. Ώριμα ερευνητικά αποτελέσματα μπορούν να αξιοποιηθούν εμπορικά μέσω συμφωνιών μεταφοράς τεχνολογίας που παρέχουν την αποκλειστική ή μη άδεια εκμετάλλευσης των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, όπως και μέσω της ανάπτυξης και ίδρυσης τεχνοβλαστών από τους ερευνητές. Παράλληλα, ο Επιχειρηματικός Επιταχυντής προσφέρει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα επιτάχυνσης, στοχεύοντας στην επιτάχυνση της επιχειρηματικής διαδικασίας από την ιδέα στην αγορά και τη δημιουργία βιώσιμων επιχειρήσεων.

Μοιραστείτε το άρθρο